راهکار جامع امنیت سایبری سازمان‌ها

امروزه در عصر فناوری، وابستگی انسان به اینترنت و فناوری‌های دیجیتالی وابسته برای ذخیره‌سازی و انتقال داده‌ها و اطلاعات روز به روز بیشتر می‌شود. با اینکه دیجیتالیزه شدن جنبه‌های مختلف فعالیت‌های سازمان‌های دولتی و شرکت‌های خصوصی و زندگی شخصی افراد، کارایی فرایندها و بازدهی فعالیت‌های مختلف انسانی را به طور قابل توجهی افزایش داده اما ظهور تهدیدات سایبری فزاینده را نیز به همراه داشته است. منظور از تهدیدات سایبری اقدامات خرابکارانه یا مجرمانه‌ای است که با هدف سرقت اطلاعات یا آسیب‌زدن به داده‌ها، اطلاعات و سیستم‌ها و شبکه‌های شخصی یا سازمانی در فضای سایبری انجام می‌شوند. چنین اقداماتی می‌توانند آسیب‌های جبران‌ناپذیری به افراد، سازمان‌ها و حتی دولت‌ها وارد کنند و در شدیدترین حالت، منجر به ورشکستگی بزرگ‌ترین سازمان‌های تجاری یا فروپاشی مستحکم‌ترین دولت‌ها و نظام‌های حاکمیتی در دنیا شوند. در واقع، می‌توان گفت که حملات سایبری، تا حدی جایگزین جنگ‌های سنتی شده‌اند. با اینکه در دهه‌های گذشته حملات سایبری به ندرت رخ می‌دادند اما امروزه، سازمان‌ها و افراد به صورت روزمره با این تهدیدات مواجه هستند. بنابراین، رعایت اصول امنیتی در فضای سایبری، هم برای سازمان‌ها و هم برای شخصیت‌های حقیقی از اهمیت قابل توجهی برخوردار است.

امنیت سایبری چیست؟

به تمامی اقداماتی که با هدف حفاظت از داده‌ها، شبکه‌ها، سرورها، رایانه‌ها و دیگر سامانه‌های دیجیتالی سازمانی یا شخصی در مقابل اقدامات خرابکارانه و مجرمانه انجام می‌شوند، امنیت سایبری می‌گویند. این تعریف گسترده از مفاهیم کوچک‌تری تشکیل می‌شود که به شرح زیر هستند:
• امنیت شبکه: حفاظت از یک شبکه کامپیوتری در مقابل نفوذ و دسترسی غیر مجاز در مقابل هکرها یا بدافزارها
• امنیت نرم‌افزار: حفاظت از نرم‌افزارهای رایانه‌ای، اپلیکیشن‌های موبایل و سفت‌افزارهای تجهیزات و دستگاه‌های مختلف در مقابل تهدیدات سایبری
• امنیت داده: حفاظت از تمامیت و حریم خصوصی داده‌های ذخیره شده یا در حال گردش در شبکه‌های رایانه‌ای
• پاسخگویی به حادثه و بقای سازمان: چگونگی واکنش نشان دادن سازمان به حمله سایبری یا هرگونه تهدید دیگری که منجر به از دست رفتن یا آسیب دیدن داده‌ها و سیستم‌ها شود.
• آموزش پرسنل: پرسنل سازمان‌ها به داده‌ها و شبکه‌های اطلاعاتی آن‌ها دسترسی دارند و هکرها می‌توانند برای سرقت این دسترسی‌ها و نفوذ به شبکه‌های درون‌سازمانی، پرسنل را هدف بگیرند. بنابراین، آموزش اصول امنیت سایبری و امنیت شبکه به پرسنل از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
امنیت سایبری چیست؟
چرا امنیت سایبری اهمیت دارد؟

چرا امنیت سایبری اهمیت دارد؟

در دنیای امروز که فعالیت‌های سازمان‌های دولتی یا خصوصی و حتی زندگی شخصی انسان‌ها کاملا به اینترنت و فناوری‌های دیجیتالی وابسته به آن برای ذخیره‌سازی و پردازش داده‌ها و گردش اطلاعات وابسته‌ است، حفاظت از داده‌ها و زیرساخت‌های ذخیره، پردازش و انتقال آن‌ها اهمیت بسیار زیادی دارد و حتی یک حمله سایبری موفق می‌تواند برای یک شخص، یک سازمان یا حتی یک دولت فاجعه‌بار باشد. مجرمین سایبری همواره در تلاش هستند تا اطلاعات حساس شخصیت‌های حقیقی و حقوقی را سرقت کنند یا به داده‌ها و سیستم‌های آن‌ها آسیب برسانند. همچنین، حملات هکری سازمان‌یافته و دولتی نیز روز به روز در حال گسترش هستند و به کشورهای رقیب و متخاصم سرمایه‌گذاری‌های زیادی به آفند و پدافند سایبری اختصاص می‌دهند. متأسفانه، هنوز بسیاری از سازمان‌ها در کشور ما امنیت سایبری را کالایی لوکس و غیرضروری می‌پندارند و نسبت به گستردگی و خطر تهدیدات سایبری و حملات هکری آگاه نیستند.

برای مقابله با تهدیدات سایبری چه کارهایی می‌توان انجام داد؟

اصول امنیت سایبری برای سازمان‌های مختلف، شامل سازمان‌های دولتی، نظامی، قضایی، تجاری، صنعتی خصوصی و... تفاوت زیادی با همدیگر ندارند اما سطح حساسیت امنیت شبکه، داده‌ها و سیستم‌ها در سازمان‌ها با همدیگر تفاوت دارد و بر این اساس، سازمان‌ها می‌توانند میزان بودجه لازم برای تأمین امنیت سایبری و سخت‌گیری‌های لازم در ورود و خروج داده‌ها را سیاست‌گذاری کنند. پنج دسته از اقداماتی که هر سازمان برای جلوگیری از نفوذ و نشت داده‌ها باید انجام دهد، به شرح زیر هستند:

۱- آموزش اصول امنیت سایبری به پرسنل

همانطور که پیش از این گفتیم به دلیل دسترسی‌هایی که پرسنل سازمان‌ها به سامانه‌ها و شبکه‌های درون‌سازمانی دارند، می‌توانند اهداف مهمی برای هکرها به منظور نفوذ به سازمان‌ها باشند. در واقع، نفوذ به تلفن همراه یا رایانه پرسنل می‌تواند روشی برای نفوذ به سازمان باشد. همچنین، رعایت نکردن اصول امنیتی در هنگام اتصال به سامانه‌های درون سازمانی و استفاده از آن‌ها می‌تواند راه نفوذ را برای هکرها هموار کند. بنابراین، آموزش اصول امنیت سایبری به پرسنل از اهمیت بالایی برخوردار است و باید مورد توجه ویژه قرار گیرد.
همچنین سازمان‌ها باید:
• پرسنل را از تهدیدات سایبری متوجه سازمان آگاه سازند.
• کار با ابزارهای امنیتی همانند ضدویروس‌ها و EDRها، ابزارهای جمع‌آوری لاگ و... را به پرسنل آموزش دهند.
• مثال‌هایی واقعی از نفوذ و نشت اطلاعات و خسارت‌های وارده به سازمان‌ها و افراد به پرسنل ارائه دهند.
• از پرسنل نسبت به وضعیت امنیتی سازمان و نقاط ضعف آن بازخورد بگیرند.
• پرسنل را نسبت حملات فیشینگ و حملات مهندسی اجتماعی آگاه کنند.
آموزش اصول امنیت سایبری به پرسنل
اهمیت حفاظت فیزیکی در تأمین امنیت سایبری

۲- اهمیت حفاظت فیزیکی در تأمین امنیت سایبری

با اینکه که تهدیدات امنیتی و جرائم سایبری در دنیای امروز، اصلی‌ترین مسئله امنیتی برای سازمان‌ها هستند اما حفاظت فیزیکی نیز در حفظ امنیت سایبری نقش دارد. در واقع، سازمان‌های امروزی باید واحدهای حفاظت فیزیکی و امنیت سایبری خود را با هم دیگر ادغام یا حتی‌الامکان این واحد‌ها را با همدیگر همگام و هماهنگ کنند.
در گذشته، اقدامات امنیت فیزیکی، شامل کنترل دسترسی، نظارت و آزمون، به عنوان عملیاتی مجزا از دیگر عملیات سازمان در نظر گرفته می‌شدند و در حفاظت فیزیکی، توجه زیادی به اهمیت داده‌ها و سیستم‌های IT و ارتباط متقابل آن‌ها با حفاظت فیزیکی نمی‌شد. متأسفانه، هنوز هم در بسیاری از سازمان‌هایی که تحت مدیریتی با تفکر سنتی قرار دارند، این تمایز قائل شدن بین حفاظت فیزیکی و امنیت سایبری، کاملا مشهود است.
حفاظت از داده‌های حساس و حریم خصوصی، بدون یک استراتژی ترکیبی حفاظت فیزیکی و امنیت سایبری، تقریبا غیر ممکن به نظر می‌رسد.
در این نوع استراتژی ترکیبی، دسترسی افراد به پایگاه‌های ذخیره‌سازی داده‌ها توسط اقدامات حفاظت فیزیکی محدود می‌شود و البته، می‌توان از اقدامات حفاظت سایبری برای محدود کردن دسترسی افراد به فضاهای فیزیکی مختلف در سازمان نیز کمک گرفت.
به عنوان مثال، نگهبانان واحد حفاظت فیزیکی می‌توانند جلوی دسترسی‌های غیرمجاز و فیزیکی افراد به پایگاه‌های داده و سرورها را بگیرند و متخصصان واحد امنیت سایبری نیز می‌توانند سیستم‌های احراز هویت برای کنترل دسترسی افراد به بخش‌های مختلف در سازمان، طراحی و پیاده‌سازی کنند.

۳- سطح‌بندی دسترسی و مدیریت هویت پرسنل

دسترسی پرسنل به سامانه‌ها و شبکه‌های درون‌سازمانی باید به صورت دقیق تعریف شود و هیچ کاربری نباید دسترسی غیرضروری داشته باشد. سطح‌بندی پرسنل و مدیریت هویت آن‌ها برای دسترسی به سامانه‌ها و شبکه‌های درون‌سازمانی از جایگاه ویژه‌ای در امنیت سایبری برخوردار است.
سطح‌بندی دسترسی و مدیریت هویت پرسنل
استقرار سامانه‌های امنیتی

۴- استقرار سامانه‌های امنیتی

سازمان‌ها باید برای جلوگیری از نفوذ و مقابله با حملات هکری، سامانه‌های امنیتی قدرتمند و پیشرفته‌ای را مستقر کنند. این سامانه‌ها می‌توانند شامل سیستم‌های سخت‌افزاری و نرم‌افزاری برای نظارت بر ورود خروج داده‌ها و کنترل ترافیک شبکه باشند.

۵- پشتیبان‌گیری از داده‌ها

حتی در صورتی که تمام اصول امنیت سایبری به دقت رعایت شوند و سازمان مجهز به پیشرفته‌ترین سامانه‌های امنیتی برای پیشگیری از نفوذ باشد، احتمال نفوذ و هک شدن وجود داد. بنابراین، هر سازمانی باید به مدیریت بحران و بازیابی پس از حادثه اهمیت دهد و یکی از مهم‌ترین اصول پاسخگویی به حادثه، پشتیبان‌گیری از داده‌ها است.
بعد از هر حمله سایبری این احتمال وجود دارد که داده‌های حساس و ارزشمند آسیب ببینند و در نتیجه سازمان‌ها باید به طور پیوسته از داده‌ها پشتیبان‌گیری کنند تا در صورت آسیب دیدن آن‌ها، خسارات به حداقل برسد.
پشتیبان‌گیری از داده‌ها
سایبرنو چطور امنیت سازمان شما را تأمین می‌کند؟

سایبرنو چطور امنیت سازمان شما را تأمین می‌کند؟

سایبرنو به عنوان یکی از شرکت‌های ارائه‌دهنده محصولات و خدمات حوزه امنیت فضای تبادل اطلاعات (به طور خلاصه افتا) با توجه به حساسیت موضوع امنیت سایبری و امنیت شبکه و ضعف‌هایی که در این زمینه در کشور ما وجود دارد با اعتماد بر توانمندی‌های فنی و تجارب و سوابق متخصصان و کارشناسان داخلی بر خود لازم دانسته است که در جهت ارتقاء امنیت زیرساخت‌های حساس کشور، طرح‌نامه‌ای تحت عنوان «طرح‌نامه جامع امن‌سازی سایبری سازمان‌ها» تهیه کند.

محصولات سایبرنو

شرکت سایبرنو با ارائه مجموعه‌ای از محصولات و خدمات امنیتی که همگی توسط متخصصان داخلی توسعه یافته‌اند، به سازمان‌ها در پیاده‌سازی این طرح‌نامه کمک می‌کند. از مهم‌ترین محصولات شرکت سایبرنو می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

۱- کیوسک امن سایبرنو

کیوسک امن سایبرنو دستگاهی است که در ورودی‌ها و خروجی‌های سازمان و در اختیار واحد حفاظت فیزیکی قرار می‌گیرد تا ورود و خروج داده‌ها را کنترل کند. این دستگاه دارای ورودی‌هایی برای اتصال حافظه‌های پرتابل مثل فلش مموری و دیسک نوری است. پس از اتصال حافظه پرتابل به کیوسک امن سایبرنو، این دستگاه با فناوری Multi-AV و استفاده از چندین ضد ویروس، حافظه پرتابل متصل شده را اسکن می‌کند تا مانع ورود بدافزارها و فایل‌های آسیب‌پذیر یا خروج اطلاعات حساس و محرمانه از سازمان شود.
محصول کیوسک امن سایبرنو
محصول فازر هوشمند سایبرنو

۲- فازر هوشمند سایبرنو

فازینگ یا فاز تستینگ یکی از بهترین روش‌های بررسی امنیت نرم‌افزارها است که در آن، حجم زیادی از داده‌های تصادفی به نرم‌افزار معرفی می‌شود تا باگ‌ها و آسیب‌پذیری‌های آن، خودشان نشان دهند. به سیستمی که تست فازینگ را انجام می‌دهد، فازر گفته می‌شود. فازر هوشمند سایبرنو با قابلیت‌های متعدد خود یکی از بهترین فازرهای موجود در بازار است که توسعه‌دهندگان نرم‌افزارها می‌توانند از آن برای کنترل کیفیت و بررسی امنیت برنامه‌های خود استفاده کنند.

۳- درایو امن سایبرنو

درایو امن سایبرنو یکی از محصولات سخت‌افزاری شرکت سایبرنو است. این محصول در واقع یک فلش درایو مجهز به فناوری Multi AV است و با چندین ضد ویروس می‌تواند دستگاه‌هایی را که به آن متصل می‌شوند، اسکن و پاکسازی کند. از این محصول به ویژه برای پاکسازی و بازیابی رایانه‌های آلوده به بدافزار استفاده می‌شود.
محصول درایو امن سایبرنو
محصول آزمایشگاه امنیت تلفن همراه

۴- آزمایشگاه امنیت تلفن همراه

توجه به امنیت اپلیکیشن‌های گوشی‌های همراه اهمیت بالایی در امنیت سایبری دارد. بنابراین، شرکت سایبرنو محصولی تحت وب به نام آزمایشگاه امنیت تلفن همراه یا MOBSL توسعه داده است که هم توسعه‌دهندگان و هم کاربران اپلیکیشن‌های موبایل می‌توانند از آن برای بررسی سطح امنیت و باگ‌های امنیتی اپلیکیشن‌ها استفاده کنند.

۵- جعبه شن پارسا

یکی دیگر از محصولات نرم‌افزاری سایبرنو، جعبه شن پارسا نام دارد که سامانه‌ای تحت وب برای تحلیل خودکار فایل‌های مشکوک سیستم عامل ویندوز است. متخصصان امنیت سایبری می‌توانند با خیال راحت و بدون نگرانی از آلوده شدن سیستم‌های خود، فایل‌های مشکوک و بدافزارها را برای تحلیل رفتار آن‌ها در محیط امن جعبه شن پارسا اجرا کنند.
محصول جعبه شن سایبرنو

دیگر محصولات و خدمات سایبرنو

از دیگر محصولات شرکت سایبرنو می‌توان به پویشگر چند موتوره ، سامانه امن‌بان ، پروتکل ارتباطی امن و ضدبدافزار لیست سفید نام برد که سازمان‌ها می‌توانند از آن‌ها برای تقویت سامانه‌های امنیت سایبری و امنیت شبکه خود استفاده کنند.
دیگر خدمات سایبرنو سایبرنو چندین خدمت نیز به مشتریان خودش ارائه می‌دهد که مهم‌ترین آن‌ها عبارتند از:
• پاسخ به تهدیدات سایبری (توضیحات بیشتر)
• تحلیل بدافزار (توضیحات بیشتر)
• امن‌سازی شبکه‌ها و سامانه‌های سازمانی (توضیحات بیشتر)
• تست نفوذ (توضیحات بیشتر)
• و دیگر خدمات مرتبط با امنیت سایبری و امنیت شبکه
سوالات پرتکرار
۱- امنیت سایبری چیست؟

به تمامی اقداماتی که برای حفاظت از داده‌ها، شبکه‌ها، سرورها، رایانه‌ها و دیگر سامانه‌های دیجیتالی سازمانی یا شخصی در مقابل اقدامات خرابکارانه و مجرمانه انجام می‌شود، امنیت سایبری می‌گویند.

۲- امنیت شبکه چیست؟

منظور از امنیت شبکه، محافظت از زیرساخت‌های شبکه سازمان در مقابل دسترسی غیر مجاز، سوء استفاده و سرقت اطلاعات است.

۳- چرا به امنیت سایبری و امنیت شبکه نیاز داریم؟

حجم تهدیدات سایبری به ویژه علیه زیرساخت‌های کشور ما روز به روز در حال افزایش است و از آن‌جایی که سازمان‌ها بسیاری از فعالیت‌های خود را به کمک شبکه‌های داخلی انجام می‌دهند و داده‌های حساس را به صورت دیجیتالی ذخیره می‌کنند، ضرورت دارد که هر سازمانی برای حفظ و ارتقاء امنیت سایبری و امنیت شبکه، بودجه مناسبی اختصاص دهد.

۴- چطور امنیت سایبری و امنیت شبکه سازمان را ارتقاء دهیم؟

سازمان‌ها می‌توانند با آموزش اصول امنیت سایبری به پرسنل، یکپارچه‌سازی امنیت سایبری و امنیت فیزیکی، سطح‌بندی دسترسی و مدریت هویت پرسنل، استقرار سامانه‌های امنیتی و پشتیبان‌گیری منظم از اطلاعات حساس، آسیب‌پذیری در مقابل حملات سایبری را به حداقل برسانند.

۵- سایبرنو برای تأمین امنیت سایبری و امنیت شبکه سازمان‌ها چکار می‌کند؟

شرکت دانش‌بنیان سایبرنو با ارائه انواع محصولات سخت‌افزاری و نرم‌افزاری و انجام خدماتی مثل امن‌سازی، تست نفوذ، تحلیل بدافزار، نظارت بر شبکه و دفاع از آن، بازیابی داده، دفاع در مقابل بدافزارها، حفاظت اطلاعات، آموزش اصول امنیت سایبری و امنیت شبکه و ... از سازمان شما در مقابل انواع تهدیدات سایبری محافظت و به مدیریت بحران پس از حملات سایبری موفق کمک می‌کند.

۶- کیوسک امن سایبرنو چیست؟

کیوسک امن سایبرنو، دستگاهی مجهز شده به فناوری MultiAV است که می‌توان با نصب آن در ورودی‌ها و خروجی‌های سازمان‌ها، مانع از ورود بدافزارها و خروج اطلاعات حساس شد.

۷- چرا سایبرنو؟

سایبرنو مجموعه کاملی از بهترین متخصصان امنیت سایبری کشور را در اختیار دارد، پروژه‌های امنیت سایبری را به صورت پیمانکاری می‌پذیرد، در تمامی مراحل در کنار مشتری است و با عقد قرارداد NDA خود را متعهد به حفاظت از داده‌های حساس مشتری می‌سازد. گذشته از این‌ها، محصولات سایبرنو کاملا بومی و متناسب با نیازهای داخلی کشور هستند.

برای دریافت خبرنامه و اخبار

آدرس پست الکترونیکی خود را وارد کنید

تمامی حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به شرکت مهندسی دنیای فناوری امن ویرا (سایبرنو) می‌باشد.