تست نفوذ (Penetration Test) که Pentest هم نامیده میشود، نوعی حمله سایبری شبیهسازی شده و کنترل شده علیه شبکهها و سیستمهای کامپیوتری سازمانها برای بررسی آسیبپذیریها یا همان حفرات امنیتی است. در این نوع تست از همان تکنیکها، ابزارها و فرایندهایی استفاده میشود که هکرها از آنها برای هک کردن سامانههای سازمانها استفاده میکنند و معمولا، تمامی انواع حملاتی که سازمان را تهدید میکنند، شبیهسازی میشوند. تست نفوذ میتواند نشان دهد که آیا سامانههای سازمان شما برای مقابله با حملات سایبری و جلوگیری از نفوذ و دسترسیهای غیر مجاز، به اندازه کافی امن هستند یا خیر. در این مقاله به طور کامل برای شما توضیح میدهیم که تست نفوذ یا تست نفوذپذیری دقیقا چیست و چه انواعی دارد و چطور میتوانید خدمات تست نفوذ دریافت کنید. با سایبرنو همراه باشید.
با توجه به افزایش روزافزون حملات سایبری به سازمانها و حتی به دستگاههای شخصی کاربران، اهمیت استقرار راهکارهای امنیت سایبری در سازمانها روز به روز بیشتر میشود. امروزه، هر سازمان دولتی، نظامی یا تجاری باید سامانههایی برای مقابله با حملات سایبری و جلوگیری از نفوذ به شبکهها و کامپیوترها و دسترسی به دادههای حساس خودش مستقر کند. پس از استقرار سامانههای امنیتی، سنجش کارایی این سامانههای دفاعی در مقابل تهدیدات سایبری از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است. بنابراین، سازمانها باید تست نفوذ را به صورت دورهای انجام دهند تا آسیبپذیریها و نقاط ضعف امنیتی را در سامانههای خود شناسایی و رفع کنند.
بر اساس آمارهای منتشر شده در Technopedia در سال ۲۰۲۲، بیش از ۴۹۳ میلیون حمله باجافزاری به سازمانها در سرتاسر دنیا گزارش شدهاست. همچنین، روزانه ۴.۵ میلیارد هرزنامه برای کابران در جهان ارسال میشود. پیشبینی میشود که تا سال ۲۰۲۵، خسارت جهانی حملات هکری از ۱۰.۶ تریلیون دلار نیز فراتر رود. البته، خطرات حملات هکری، صرفا به خسارتهای مالی محدود نمیشود و این حملات میتوانند تبعات جانی و امنیتی نیز به همراه داشته باشند. به گزارش World Economic Forum، افزایش تنشهای بینالمللی، پیچیدهتر شدن جرایم سایبری، پیچیدهتر شدن زنجیرههای تأمین به دلیل مشارکتها و همبستگیهای سازمانی، سرعت بالای توسعه هوش مصنوعی و سوء استفاده هکرها از فناوریهای مرتبط و البته، کمبود شدید نیروی انسانی متخصص در حوزه امنیت سایبری، چالشهای بسیار بزرگی هستند که سازمانها باید در سال ۲۰۲۵ و سالهای پیش رو، با آنها رو به رو شوند. بر اساس همین گزارش، حملات باجافزاری (۴۵٪)، کلاهبرداری سایبری مانند فیشینگ (۲۰٪)، حملات زنجیره تأمین (۱۷٪)، تهدیدات داخلی (۷٪) و حملات دیداس (۶٪)، مهمترین نگرانیهای سایبری مدیران ارشد سازمانها در سال ۲۰۲۵ هستند. در چنین فضای سایبری پرخطری، شناسایی نقطه ضعفهای امنیتی پیش از اینکه مورد سوء استفاده هکرها قرار بگیرند، از اهمیت بسیار بالایی برخوردار است.
خدمات تست نفوذ را از چه شرکتهایی بگیریم؟
هکرهای قانونی که هکرهای کلاه سفید نامیده میشوند، تست نفوذ را برای سازمانها انجام میدهند. این هکرها متخصصین IT یا امنیت هستند و از روشهای مختلف هک برای شناسایی حفرات امنیتی در زیرساختهای شبکه و کامپیوترهای سازمان استفاده میکنند. توصیه میشود که سازمانها تست نفوذ را به کسانی بسپارند که اطلاعاتی در رابطه با سامانههای دفاع سایبری سازمان نداشته باشند تا حمله هکری شبیهسازی شده تا حد امکان به حملات هکری واقعی شباهت داشته باشد. بنابراین، بسیاری از سازمانها تست نفوذ را به شرکتهای ارائهدهنده خدمات امنیت سایبری مثل شرکت سایبرنو میسپارند.
تست نفوذ را میتوان به انواع زیر دستهبندی کرد:
مراحل تست نفوذ به شرح زیر هستند:
تست نفوذ را میتوان به دو روش دستی یا خودکار انجام داد که در زیر، هر کدام از این روشها به صورت جداگانه توضیح داده شدهاند.
با انجام تست نفوذ به صورت دستی میتوان آسیبپذیریها و نقطهضعفهای غیرمعمول را که خیلی رایج نیستند، شناسایی کرد. همچنین، تست دستی به شناسایی مثبتهای کاذب گزارش شده در تست خودکار کمک میکند. از آنجایی که هکرهای قانونی، متخصصانی هستند که همانند هکرهای واقعی فکر میکنند، میتوانند دادهها را به منظور حمله کردن به اهدافشان تحلیل کنند و سامانههای سازمان را به شیوههایی که تستکنندههای اتوماتیک از انجام آنها ناتوان هستند، مورد حمله و آزمون قرار دهند.
تست خودکار توسط ابزارهایی خودکار و بدون نظارت انسانی انجام میشود و با اینکه میتواند نتایجی سریعتر در اختیار شما قر ار دهد، فقط آسیبپذیریها معمول و رایج را شناسایی میکند و نسبت به تست دستی بسیار ضعیفتر است. بنابراین، از این نوع تست نفوذ برای بررسی اولیه استفاده میشود و به سازمانها توصیه میشود که برای اطمینان از امنیت سامانههای خود، حتما پس از تست خودکار، تست دستی را نیز انجام دهند.
سنجش آسیبپذیری (Vulnerability Assessment) فرایندی است که در آن از ابزارهای خاصی برای شناسایی، دستهبندی و امتیازدهی آسیبپذیریهای موجود در یک سیستم، استفاده میشود ولی منظور از تست نفوذ، تلاش برای اکسپلویت کردن این آسیبپذیریها به منظور تعیین شدت و پتانسیل آنها برای ایجاد آسیب است. البته، تست نفوذ و سنجش آسیبپذیری هدفی یکسان را دنبال میکنند که شناسایی نقطهضعفهای امنیتی سیستمها است.
در زیر میتوانید تفاوتهای تست نفوذ را با سنجش آسیبپذیری ببینید:
شرکت سایبرنو علاوه بر تست نفوذ دستی و خودکار، نوعی سرویس تحت وب سنجش آسیبپذیری برای اپلیکیشنهای تلفن همراه تحت عنوان آزمایشگاه امنیت تلفن همراه نیز ارائه میدهد. تست نفوذ سایبرنو بر اساس استانداردهای OWASP و افتا انجام میشود. شما میتوانید برای آشنایی بیشتر با خدمات تست نفوذ از شرکت دانش بنیان امنیت سایبری سایبرنو، کاتالوگ زیر را دانلود کنید یا به صورت تلفنی با سایبرنو تماس بگیرید تا کارشناسان ما پاسخگوی سوالات شما باشند.
تست نفوذ میتواند به صورت جامع باشد و صفر تا صد شبکه و فضای سایبری سازمان را بررسی کند یا میتواند فقط روی یک حوزه خاص، مثل تست نفوذ وب، تست نفوذ اپلیکیشن، تست نفوذ سرور، تست نفوذ فیزیکی، تست نفوذ شبکه و ... متمرکز باشد.
بسیاری از شرکتهای امنیت سایبری، مانند سایبرنو خدمات تست نفوذ را ارائه میدهند. به شما توصیه میکنیم که برای انتخاب شرکت امنیت سایبری مورد نظر خود به منظور اجرای تست نفوذ، حساسیت بالایی داشته باشید و اطمینان حاصل کنید که پروژه تست نفوذپذیری سازمان خود را به شرکتی که از استانداردهای لازم برخوردار است، میسپارید.
اقداماتی مثل تخریب حذف کردن و سرقت اطلاعات حساس سازمان، حمله به زیرساختهای سازمانهای شریک از طریق زنجیره تأمین، حملات داس (DoS) و دیداس (DDoS)، حملات مهندسی اجتماعی بدون هماهنگی با سازمان، استفاده از بدافزارهای واقعی و ایجاد تغییرات دائمی در سامانهها و داراییهای سازمان (مانند ایجاد backdoorها در نرمافزارها) نباید در تست نفوذ انجام شود.